Piyasa Bülteni: Ay sonu tesiri ile volatilite artabilir

FED’in hafta ortası enflasyona karşı savaş açtığını ve teslim olmayacağını âdeta ‘müjdeleyerek’ gereğini yapacağının sinyalini vermesi ve beraberinde güçlü istihdam piyasasına işaret ederek resesyon riskini zayıf görmesi, pay senedi piyasaları önderliğinde global çapta iyimserliğe neden olmuştu.
Her ne kadar dün ABD’de açıklanan 2Ç devri GSYİH büyüme verisinin beklentilerden büyük bir sapma göstererek eksi %0,9 gelmesi birinci etapta biraz moralleri bozsa da, tesiri kısa müddette göz arkası edildi. İki devir üst üste negatif büyüme (ilk periyot %-1,6) yaşayan ABD, kitabi manada teknik resesyona girdi. Lâkin, istihdam piyasasının canlılığı ve beraberinde resesyona NBER’in karar veriyor olması (NBER – Ulusal Ekonomik Araştırma Bürosu) onun da yalnızca büyüme verisine bakmaması; istihdam verisini de dikkate alması nedeniyle piyasalar “ABD resesyona girdi” haberine çok da takılmadı.
Büyüme verisinden çok, dün devasa şirketler ortasında birinci sıralarda yer alan Apple ve Amazon bilançoları mercek altında idi. Her ikisinin de varsayımlara oranla daha kuvvetli gelen finansal tabloları ve ileriye dönük beklentileri, borsaların adeta yelkenlerini şişirerek dün gecenin de %1’in üzerinde yükselişle tamamlanmasına neden oldu. Bilanço dönemi geçtikten sonra “beklenti alınır, gerçekleşme satılır” prensibinin yine çalışma ihtimalini yüksek gördüğümüzün altını çizelim.
FED her ne kadar resesyon sözünü kullanmaktan imtina etse de, nakdî sıkılaşma tarafında izlediği ve dozu artan siyaseti, ister istemez iktisatta bir noktada ivme kaybına neden olacağını düşünüyoruz. Bu minvalde, ABD dolarının piyasa faizi olan 10 yıllık tahvil getirisi değerli bir takviye düzeyi olarak gördüğümüz %2,71’in bu sabah altına geriledi. Haftanın da bu biçimde tamamlanması, daha da aşağıda %2,58 düzeyine varan bir düşüşün önünü açabilir.
Risksiz faiz olarak görülen 10 yıllık ABD tahvil getirisinin düşmesi, beraberinde, değerli madenler ve kripto paralar için olumlu olarak okunmalıdır. Gümüşün ons fiyatı 20 dolar düzeyini aşarken, altının ons fiyatı, üstte birinci teknik düzey olan 1,760 dolara kadar geldi. Ethereum, 1,695 dolar üzerinde gecelik kapanış gerçekleştirdi. Teknik mânâda haftalık kapanış düzeyi kıymet arz edecektir (bakınız grafik).
İçeride ise dün yılın üçüncü enflasyon raporunu takip edildi. Geçmiş (para siyasetinin orthodox ve faal olduğu) dönemlerde enflasyon raporu derinlemesi tahlil edilirdi. Dün TCMB Lideri Kavcıoğlu, aşağıdaki grafik tahlillerinden de görüleceği üzere, brüt döviz rezervleri, net memleketler arası rezervler, hatta swap hariç net rezervlerin olumsuz bir durum arz ettiği bir ortamda, rezervlerin arttığını söylerken, son 10 gün hariç tutulduğunda, TL’nin son bir aydır istikrarlı bir seyir izlediğini söyledi!
Para siyaseti çerçevesinde yaşanan kredibilite meselesinin her geçen gün daha da ivme kazandığını görüyoruz. Raporun içinden cımbız ile çekip alırsak, 2022 sonu TÜFE enflasyon varsayımının %42,8’den %60,4’e güncellendiğini; 2023 sonunda ise enflasyonun %19,2 olacağı kestirim edildi. USDTRY kuru bu sabah 17,94 ile artık ruhsal 18 düzeyinin güzelce kıyısına kadar yükseldiğini de ayrıyeten belirtelim.
Temmuz’un son iş gününe girerken, bilanço makyajlama nedeniyle volatilitenin artırabileceği göz gerisi edilmemelidir. ABD borsaları dün geceyi olumlu bilançoların ışığında yükselişle tamamladı. Apple, kesim kıtlığının azaldığını ve tüketicilerin başka harcamaları sıkılaştırmasına karşın iPhone’lara olan talebin durmadığını, ileriye dönük olarak daha süratli satış büyümesi iddia ederken, Amazon, artan enflasyona karşın tüketici talebinin yüksek kalması nedeniyle üçüncü çeyrek gelirinde bir sıçrama beklediğini söyledi.
Yeni gün başlangıcında ise, Japonya’da fabrika aktivitesi, Çin’in COVID-19 kısıtlamaları nedeniyle yaşanan aksaklıkların azalmasıyla Haziran ayında dokuz yıldan fazla bir mühlet içinde üretimi en süratli halde artırdığı görüldü. Bu sabah Asya borsalarında Tokyo borsası yatay, öbür bölgelerde ise bir ölçü da olsun düşüş eğilimli bir seyir yaşandığını not edelim.
İçeride bugün dış ticaret istikrarı (nihai) takip edilebilir. Dışarıda ise, FED’in favori enflasyon göstergesi olan PCE (kişisel tüketim ve harcama) verisi takip edilecektir. Çekirdek PCE’nin yıllık bazda %4,7 (yatay) açıklanması bekleniyor (Şubat ayında %5,3 ile tepe yaptığını hatırlatalım). PCE’nin yanı sıra, Michigan Üniversitesi inanç endeksi ve Chicago PMI verisi kıymetle takip edilecektir.
iktisatbank.com
Bunu paylaş: Sebebiyata not Birak ❤
Bunu beğen:
Beğen Yükleniyor...
İlgili
Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?